Sobre mí

6 dic 2014

GULASCH DE SZEGED CRUDIVEGANO O SEA SOPA DE CHUCRUT DE COL BLANCO



Otro de mis recuerdos de mi niñez - sopa de chucrut (de col blanca fermentada). Mi mamá la hacía exquisita - todavía la prepara pero yo mi parte ya se la ofrezco a los invitados :). Sin embargo, como todo se puede sustituir e incluso mejorar, he creado esta sopa de col, en la versión crudivegana. Está delicioso! 

Utensilios: batidora (p. ej.: Vitamix)

Ingredientes:

SOPA
1 pimiento rojo
cuchrut (de col blanca) - aprox. 3 cucharas - idealmente casero, pero si ya lo habéis comprado, podéis pasarlo por agua (para quitarle la acidez)
aprox. 4 tomates
aprox. 5-8 lonchas de tomates secos - previamente remojados 
1 diente de ajo
jugo de 1 limón
pimienta cayena fresca - cantidad al gusto
(cúrcuma fresca - aprox. 1 cm)
(1 hoja de perejil)
aceite orgánico (p.ej. de olivas extra virgen) - aprox. 1 cuchara
vinagre de manzana orgánico - aprox. 1 cuchara o más
especias al gusto (mi mezcla favorita es: comino + paprika + semillas de mostaza)
sal (de Himalaya u otra de calidad)

Si queréis la sopa más espesa, podéis poner en la batidora, además una cucharadita de semillas chía - previamente remojadas en proporción 1 unidad de chía : 4 unidades de agua. Esperar hasta que se hinchen las semillas.

PARA DECORAR
chucrut
verdura picada (p.ej. tomate, pimiento, zanahoria ...)
hierbas frescas (perejil / cebollín / ...)

Preparación:
1. Batimos todos los ingredientes juntos, hasta obtener una consistencia fina. 
2. Decorar con la verdura picada, hierbas y chucrut. 

Disfrutad esta delicia y buen provecho!
-----------------------------------------------

RAW SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ

Další z mých vzpomínek na dětství - segedín. Moje mamka dělávala úplně boží - jak seged tak zelňačku. Vaří ji stále, akorát já už ji s radostí přenechávám ostatním členům rodiny. Jelikož vše lze upravit, ba dokonce vylepšit a já vylepšuji velmi ráda, tak jsme připravila tuto skvělou dobrůtku v syrové verzi. Chutná báječně, zasytí na dlouho, a chuťové pohárky si jako vždy zatancují!

Recept jsem co nejvíce zjednodušila, vlastně je složení skoro identické jako raw boršč, akorát bez červené řepy. :)

Kuchyňské náčiní: mixér (např.: Vitamix)

Ingredience:

POLÉVKA

1 červená paprika
kyselé zelí (bílé) - cca. 3 polévkové lžíce*
cca. 4 rajčata
cca. 5-8 plátků sušených rajčat - předem na chvíli namočených
1 stroužek česneku
šťáva z 1 citronu
čerstvý kajenský pepř - dle chuti
(čerstvá kurkuma - cca. 1 cm)
(1 snítka petrželové nati)
bio olej (např. olivový extra panenský) - cca. 1 polévková lžíce
bio jablečný ocet - cca. 1 polévková lžíce nebo i více
koření dle chuti (já jsem dala mix: kmín + paprika + pár hořčičných semínek)
sůl (Himalájská nebo jiná kvalitní)

*ideálně domácí, máte-li kupované tak bych ho možná před mixováním lehce propláchla vodou, protože někdy je nakládané zelí z obchodu až moc kyselé a slané..

Chcete-li zelňačku extra hustou, můžete přihodit do mixéru i jednu čajovou lžičku chía semínek - předem namočených ve 4 násobku vody a nabobtalých.

NA OZDOBENÍ

kyselé zelí
nakrájená zelenina (např. rajče, paprika, mrkev...)
čerstvé bylinky (petržel / pažitka /...)

Postup:

1. Všechny ingredience na polévku rozmixujeme do hladké konzistence.
2. Vmícháme kyselé zelí, ozdobíme nakrájenou zeleninou a bylinkami.

Užijte si tuto lahůdku naplno a dejte vědět, jak vám chutnalo!

No hay comentarios:

Publicar un comentario