Sobre mí

19 dic 2014

CHÍA PUDING DE LECHE DE ALMENDRAS CON PLÁTANO



Últimamente vi muchas recetas con chía por todos lados pues me entró curiosidad y quería probarlas también. Aquí os traigo mi primer experimento con chía y seguro que no es el último porque estas mini semillas fantásticas me han enamorado.

Utensilios: batidora, bolsa para colar leche / colador con un filtro muy fino

Ingredientes:

"LECHE" DE ALMENDRAS:
1/2 vasito de almendras crudas con piel - previamente remojadas 8-24 h
canela
vainilla
miel crudo / dátiles u otro endulzante al gusto

2-5 cucharaditas de semillas chía

plátanos u otra fruta favorita

Preparación:
1. Preparar leche de almendras:
Poner las almendras en remojo (8 - 24h). Cambiar agua de vez en cuando. Quitar la piel de almendras antes de ponerlas a la batidora. Añadir un vaso (o más) de agua limpia y batir.

Filtrar la leche - con una bolsa de leches o con un colador de té. Colar tantas veces cuantas sea necesario hasta obtener solo líquido sin pulpa. (La pulpa que queda se puede guardar y aprovechar para hacer un paté de almendras o enriquecer las ensaladas, sopas, raw pasta...)

Verter la leche colada (sin pulpa) otra vez a la batidora y triturar de nuevo con un poco de canela, vainilla y vuestro endulzante favorito.

2. En un bol poner chía y añadir la leche, pero no toda. Normalmente, para las semillas se pone 5 veces más cantidad de líquido. Reservar en la nevera removiendo de vez en cuando y añadir más leche poco a poco si es necesario. Las semillas absorberán el líquido, crecerán y crearán un gel. Dejar las semillas crecer como mínimo 30 minutos - yo los dejé unas 5 horas en la nevera y quedaba delicioso.

3.A la hora deseada sacar el puding de la nevera, añadir la fruta cortada, mezclar y a disfrutar! Buen provecho!

PS: Un vaso parece poca cantidad pero con plátanos era una bomba dulce y muy saciante. Pero claro, ligerito como una pluma. ;-)

 ----------------------------------------------------------

MANDLOVÝ PUDINK S CHÍA A BANÁNEM


V poslední době na mě vyskakovaly recepty s chia semínky ze všech stran, tak jsem je ze zvědavosti také koupila. Již po prvním ochutnání mě chia okouzlila natolik, že určitě budou následovat další experimenty s touto magickou přísadou.

Kuchyňské náčiní: mixér, pláténko na filtrování mléka nebo jemné sítko / cedník

Ingredience:

MANDLOVÉ "MLÉKO"
1/2 šálku raw mandlí (nesolených, nepražených) - předem namočit na několik hodin
skořice
vanilka
raw med / datle nebo jiné sladidlo dle chuti

2-5 lžiček chia semínek - nebo tolik semínek, aby se pokrylo celé dno misky

banán nebo jiné oblíbené ovoce

Postup:
1. Připravíme si mandlové mléko:
Namočíme mandle (8 - 24 hod). Před mixováním odstraníme slupku (po pár hodinách ve vodě to jde lehce). Propláchneme mandle, slijeme vodu. Přidáme šálek (nebo více) čisté vody a rozmixujeme.

Pomocí pláténka nebo cedníku přefiltrujeme vzniklé "mléko". Někdy je třeba filtrovací proces zopakovat. Měli bychom získat tekutinu bez kousků dužniny. (Dužninu, co nám zbyla, můžeme využít na přípravu pomazánek, mandlového sýra, nebo jako dresing do salátů, raw těstovin, atd.) 

Nalijeme přefiltrované mléko znovu do mixéru, přidáme skořici, vanilku, oblíbené sladidlo a ještě jednou krátce pomixujeme.


2. Do misky dáme chia semínka, zalijeme mlékem, ale zatím ne plnou misku - obecně se dává množství: 1 díl semínek a 5 dílů tekutiny. Dobře promícháme, dáme do ledničky, občas můžeme promíchat a popř. přilévat mléko.  Semínka nasáknou tekutinu, nabobtnají a vytvoří kolem sebe gelový obal. Necháme bobtnat alespoň 30 minut, ale ještě lepší jsou, když se nechají odpočívat několik hodin, klidně i přes noc. Co se týče struktury, chia jsou po nabobtnání jemná, nemusí se kousat a nezůstávají mezi zuby :D

3. Až budeme chtít, vyndáme pudink z lednice, dle chuti dolejeme mlékem, přidáme nakrájené ovoce a zamícháme. Užijte si tuto lahodnou přírodní dobrůtku! Dobrou chuť!

PS: Jedna miska se zdá být malá porce, ale v kombinaci s banánem a datlemi to byl velmi sytý oběd. Nejlepší je, že po takovémto obědě zůstanete lehcí jako pírko ;-).

No hay comentarios:

Publicar un comentario