Sobre mí

13 oct 2014

PUDING DE LECHE DE PISTACHO CON CHÍA Y UVA


Utensilios: batidora (Vitamix), bolsa para colar leche / colador con un filtro muy fino

Ingredientes:

"Leche" de pistachos:
1/2 vasito de pistachos crudos (sin sal) - previamente remojadas
canela
vainilla
miel crudo / dátiles u otro endulzante al gusto

2- 5 cucharaditas de semillas chía - yo esta vez puse tantas semillas como para cubrir todo el fondo del bol


uva negra u otra fruta favorita

Procedimiento:

1. Preparar leche de pistachos:

Poner los nueces en remojo (al menos unas 8 horas). Cambiar el agua de vez en cuando.  Luego escurrimos, añadimos un vaso (o más) de agua limpia y batimos.

Filtrar la leche - con una bolsa de leches o con un colador de té. Colar tantas veces cuantas sea necesario hasta obtener solo líquido sin pulpa. (La pulpa que queda se puede guardar y aprovechar para hacer un paté, queso o enriquecer las ensaladas, sopas, raw pasta... - Yo esta vez me hize mini "bananaburguesas" de rebanadas de plátano con pulpa de pistachos dentro.)

Verter la leche colada (sin pulpa) otra vez a la batidora y triturar de nuevo con un poco de canela, vainilla y vuestro endulzante favorito.

2. En un bol poner chía y añadir la leche, pero no toda. Normalmente, para las semillas se pone 5 veces más cantidad de líquido.  Reservar en la nevera removiendo de vez en cuando y añadir más leche poco a poco si es necesario. Las semillas absorberán el líquido, crecerán y crearán un gel.  Dejar las semillas crecer como mínimo 30 minutos - aunque yo los dejo varias horas en la nevera y queda delicioso! No se siente nada la estructura de las semillas - no se quedan entre dientes :D.

3.A la hora deseada sacar el puding de la nevera, añadir la fruta cortada, mezclar con la cuchara y a disfrutar! Buen provecho!

-----------------------------------------------

PISTÁCIOVÝ CHIA PUDINK 

Vždy, když objevím něco nového - ovoce nebo nějakou přísadu, kterou jsem doposud neznala, tak si ji tak oblíbím, že ji jím skoro denně a vymýšlím nové obměny a kombinace. Nedávno jsem si koupila semínka chia a zachutnaly mi převelice, takže se zřejmě tyto zázračná semínka budou objevovat ve více receptech. Už jste vyzkoušeli chia? Jakým způsobem si je vychutnáváte vy?

Kuchyňské náčiní: mixér, pláténko na filtrování mléka nebo jemné sítko / cedník

Ingredience:

Pistáciové "mléko":
1/2 šálku raw pistácií (nesolených, bez slupky) - předem namočit na několik hodin
skořice
vanilka
syrový med / datle nebo jiné sladidlo dle chuti

2-5 lžiček semínek chia - nebo tolik semínek, aby to pokrylo celé dno misky

oblíbené ovoce (já jsem přidala rozpůlené kuličky hroznového vína)

Příprava:

1. Připravíme si pistáciové mléko:
Namočíme oříšky (alespoň na 8 hod). Propláchneme a slijeme vodu. Přidáme šálek (nebo více) čisté vody a rozmixujeme.

Pomocí pláténka nebo cedníku přefiltrujeme vzniklé "mléko". Někdy je třeba filtrovací proces zopakovat. Měli bychom získat tekutinu bez kousků dužniny. (Dužninu, co nám zbyla, můžeme využít do pomazánky, sýra, nebo jako dresing do salátů, raw těstovin... - já jsem si tentokrát připravila mini banánové "burgery" - nakrájela jsem banán na kolečka a jako náplň jsem dala ochucenou pistáciovou pastu) 

Nalijeme přefiltrované mléko znovu do mixéru, přidáme skořici, vanilku, oblíbené sladidlo a ještě jednou krátce pomixujeme.

2. Do misky dáme chia semínka, zalijeme mlékem, ale zatím ne plnou misku - obecně se dává množství: 1 díl semínek a 5 dílů tekutiny. Dobře promícháme, dáme do ledničky, občas můžeme promíchat a popř. přilévat mléko.  Semínka nasáknou tekutinu, nabobtnají a vytvoří kolem sebe gelový obal. Necháme nabobnat alespoň 30 minut, ale ještě lepší jsou, když se nechají odpočívat několik hodin, klidně i přes noc. Co se týče struktury, chía jsou po nabobtnání jemná, nemusí se kousat a nezůstávají mezi zuby :D

3. Až budeme chtít, vyndáme pudink z lednice, přidáme nakrájené ovoce, zamícháme a můžeme si užívat skvělé přírodní barvy a chutě! Dobrou chuť!

No hay comentarios:

Publicar un comentario