Sobre mí

15 sept 2014

RAW LASAÑA DE CALABACÍN CON 3 SALSAS DELICIOSAS



O sea, mi primer lasaña! Y salió increíble. Qué emoción!

Ayer me decidí espontáneamente a preparar por fin raw lasaña en casa. Era totalmente imprevisto pero el resultado me ha sorprendido positivamente. Aunque la porción era grande (doble que en la foto), la comida era muy ligerita.

Me encantó la combinación de las tres salsas - el sabor es divino de verdad. Pruebenlas todas juntas y ya me dirán si tengo razón . Hice las salsas con la procesadora de alimentos pero se pueden elaborar también con la batidora a la potencia no muy alta.

Utensilios necesarios: procesadora de alimentos, (batidora), mandolina / pelador de patatas

Ingredientes y preparación:

Lasaña
1-2 calabacines

Quitar las puntas de calabacines y cortar a láminas con una mandolina o con un pelador de patatas.
Yo he pelado parcialmente los calabacines y aproveché su piel para la salsa verde.

Salsa de tomate
tomates cherry
tomates secos - previamente remojados al menos 1/2 h
1 pimiento rojo
jugo de 1/2 limón
1 cucharadita de miel ecológica u otro endulzante natural*
canela en polvo

Procesar brevemente todo junto.
* La miel queda muy bien la salsa. Esta salsa se puede utilizar también en otras recetas y sustituir a un ketchup dulce.

Queso de nueces
1 vasito de anacardos (o piñones/ semillas de sésamo/ nueces macadamia) - previamente remojados
jugo de 1 limón
sal (marina, de Himalaya u otra buena)
1 cucharadita de miel
un poquito de comino - proporciona el sabor de queso

Batir o procesar todo junto, debería tener consistencia como queso para untar, no muy líquido.

Pesto
hojas verdes - p. ej. espinaca, o reutilizar la cáscara de calabacín
albahaca
jugo de 1/2 limón
(1 diente de ajo)
(un poco de nueces - opcional)

Poner a batidora o procesadora de alimentos y crear una estructura con trocitos.

Construcción de lasaña:
En el medio de un plato colocar varias lonchas de calabacín para crear la base y luego poner alternando las 3 salsitas - siempre salsa, calabacines, otra capa de salsas, etc. hasta construir una torre colorida.


Disfruten esta joya gastronómica y arquitectónica!

-----------------------------------------------------------------------------

CUKETOVÉ RAW LASAGNE S TROJICÍ  FANTASTICKÝCH OMÁČEK  

 

Neboli moje první lasagne! A bylo skutečně výtečné - mám velkou radost a tleskám sobě a rozhodnutí přejít na živou stravu :)!

Včera jsem se úplně neplánovaně rozhodla připravit k večeři lasagne. A výsledek mě velmi mile překvapil. I když porce byla dvakrát větší než na fotce, tak se jedná o velmi lehký pokrm. Na tento recept není potřeba mnoho ingrediencí, myslím, že ani žádné těžko sehnatelné, takže si můžete připravit lasagne doma a proč ne třeba už dnes?

Vyjímečný chuťový zážitek je jíst všechny 3 omáčky v jednom soustě. To propojení chutí je prostě božské :). Všechny 3 omáčky jsem vyrobila ve food procesoru, ale myslím, že se skvěle povedou i v mixéru na ne moc vysoké otáčky. Případně se dají dodatečně zahustit přidáním najemno nakrájené zeleniny.

Tento recept v originálním znění a mnoho dalších nejen receptů najdete zde, na mých nejoblíbenějších stránkách, které jsou pro mne každodenní zdroj inspirace.

Náčiní: food procesor (mixér), mandolína (škrabka)

Ingredience a příprava:

Lasagne  
1-2 cukety

Odstranit konce cukety, rozkrojit podélně napůl a pomocí mandolíny nebo škrabky na brambory vytvořit tenoučké plátky. Já jsem cuketu ještě před nakrájením oloupala a využila slupky na přípravu pesta.

Rajčatová omáčka
cherry rajčata
sušená rajčata - předem namočit alespoň na 1/2 hod
1 červená paprika
šťáva z 1/2 citronu
1 lžička kvalitního medu nebo jiné přírodní sladidlo*
špetka mleté skořice

Vše krátce rozmixovat.
* Med zde s ostatními surovinami vytváří krásnou harmonii. Tato omáčka se dá použít i v jiných receptech a nahradit tak sladký kečup.  

Oříškový sýr
1 šálek kešu oříšků (nebo makadamiových/ piniových / sezam) - předem namočených
šťáva z 1 citronu
sůl
lžička kvalitního medu
špetka kmínu - dodá sýrovou příchuť

Vše zpracovat ve food procesoru nebo rozmixovat - měla by vzniknout krémová konzistence, jako pomazánkový sýr.

Pesto
něco zeleného - např. špenát nebo využít cuketové slupky
bazalka
šťáva z 1/2 citronu
(stroužek česneku)
(trochu oříšků, pokud se vám omáčka zdá příliš "travnatá")

Vše zpracovat ve food procesoru. Pokud máte hodně trpělivosti, lze i nakrájet na drobno ručně.

Výstavba lasagne:
Doprostřed talíře umístit několik plátků jako základ a potom přidávat střídavě omáčky a prokládat plátky cuket nebo pokrájenou zeleninou (rajčata, papriky,...). Opakovat vrstvy až do vytvoření barevné věže. Nakonec dozdobit čerstvou zeleninou a bylinkami.


Vychutnejte si tento gastronomický a architeknonický skvost!




No hay comentarios:

Publicar un comentario